Wat is een ESB? – Enterprise Service Bus
Als organisatie heb je al snel tientallen tot honderden systemen en databronnen in gebruik. Denk aan zaak-systemen, je planningssysteem of je financiële systeem. Ieder systeem heeft zijn eigen data en zijn eigen manier om data te verwerken.
Zo komt er data binnen via formulieren maar verwerken systemen ook data via bijv. een REST Api, SQL, SFTP of StUF.
Wanneer alle systemen met elkaar zijn gekoppeld wordt het IT-landschap van een organisatie steeds complexer. Je krijgt een soort spaghetti van koppelingen en het overzicht ontbreekt. Dit valt vooral op als er ergens bij bijvoorbeeld een leverancier wat wordt gewijzigd of in het geval van burgerzaken dat er aanvragen worden gedaan. Voor je het weet valt je IT-landschap als een kaartenhuis in elkaar.
Hoe lost een Enterprise Service Bus koppel-spaghetti op?
Een ESB zorgt dat alle gegevens die je nodig hebt (bijvoorbeeld om een order te verwerken of je klant een brief te kunnen sturen) worden verzameld uit de relevante systemen. Een ESB verzamelt data, vertaalt het naar een éénduidig formaat en maakt het beschikbaar op de plek waar je het nodig hebt. Zo heb je geen gegevensmagazijn meer nodig voor het ophalen van gegevens maar wordt je data netjes en direct gesynchroniseerd naar de systemen waar het benodigd is.
Wat is het verschil tussen een ESB en een API?
Een ESB en een API zijn 2 verschillende concepten. Een ESB is het centrale punt voor de communicatie tussen allerlei bedrijfssystemen. Een API is de toegangspoort tot een bedrijfssysteem.
Wat is het verschil tussen een ESB en een API-gateway?
Een Enterprise Service Bus en een API-gateway zijn 2 verschillende concepten. Een ESB is het centrale punt voor de communicatie tussen allerlei bedrijfssystemen. Een API-gateway is verantwoordelijk voor het transformeren van data uit de API en voor het beschermen van de API tegen aanvallen van buitenaf. Een API-gateway is niet verantwoordelijk voor het orchestreren van data tussen de API’s van diverse systemen. Een ESB doet dit wel maar kan ook via andere manieren met een systeem communiceren zoals SFTP of SQL.
Lees meer over het verschil tussen een ESB en een API-gateway
Wat is het verschil tussen een ESB en een iPaaS platform?
Eigenlijk is een ESB een licht gedateerd concept. Het wordt vaak on-premise uitgevoerd en fungeert als een tussenlaag tussen lokale en bestaande systemen. In de praktijk kan een ESB echter vaak ook met cloud-software communiceren.
De moderne tegenhanger van een ESB is een cloud-gebaseerde iPaaS. Een iPaaS (zoals het KoppelHet Platform) kan communiceren met cloud-software zoals AFAS of Visma Raet, Ook On-premise of legacy systemen kunnen worden gekoppeld, we gebruiken hier de API-gateway voor. Zo kun je ook zaak-systemen of systemen als Centric koppelen aan het ESB.
iPaaS platformen
Bij KoppelHet werken we enkel met de meest moderne iPaaS platformen. Ons eigen KoppelHet iPaaS platform is een private cloud oplossing waarmee we systemen, processen en data voor organisaties samenbrengen. Deze oplossing biedt de mogelijkheid om integraties inzichtelijk en veilig te maken voor jou als organisatie.
Ons platform biedt een gebruiksvriendelijke interface om koppelingen te beheren en te monitoren, zo is jouw applicatiebeheer team altijd op de hoogte van de status van koppelingen. Onderwater gebruiken we de services van Microsoft Azure om veiligheid en beschikbaarheid te garanderen. Als je al gebruikt maakt van Azure als organisatie is dit een enorm voordeel aangezien jullie hier al mee werken. Daarnaast biedt dit ook voordelen voor de inwisselbaarheid en het toevoegen van nieuwe integratie componenten.
Voor wie is een ESB interessant en hoe begin je?
ESB’s of iPaaS (integratieplatformen) zijn vooral interessant voor organisaties in de publieke sector of groot zakelijk. Als je complexe processen hebt met veel verschillende data en systemen dan is een ESB een goede keuze.
Onze tip om te beginnen met een ESB is om eerst te kijken naar de processen en systemen waar gegevensuitwisseling momenteel een probleem is. Je hoeft niet direct alle systemen te koppelen of het gehele gegevensmagazijn uit te faseren, maar je kunt ook klein beginnen. Zo houden we het project overzichtelijk, onze integratieoplossingen zijn flexibel genoeg om achteraf nieuwe integraties toe te voegen.
Zijn jullie op zoek naar een ESB leverancier?
Neem contact op of plan een afspraak met ons in.
0342 793 255
Marcel van Beek
Integratie Specialist